Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Γιώργος Παπαστεφάνου: Κάθε γενιά έχει τους κώδικές της.



Κάθε γενιά έχει τους κώδικές της. Όταν εγώ ήμουν έφηβος, είχαμε σλόγκαν στην παρέα το «Τρίχες και πράσινα άλογα», ως συνώνυμο τού «μπούρδες». Κι όταν θέλαμε να παίξουμε τους μάγκες, το «Άλα!» τών μεγάλων μάς κάλυπτε απόλυτα. «Άλα, έχω στρώσει μια κεφάλα, που τα βλέπω όλα σαν μπέης και τα νοιώθω σαν πασάς».
Το Τρίο Κιτάρα ακούγαμε να το λέει στο ραδιόφωνο, αλλά πρώτος διδάξας ήταν ο τραγουδιστής Δημήτρης Σκούταρης, στην ταινία τού Αλέκου Σακελλάριου «Ένα βότσαλο στη λίμνη» το 1952. Μόνο τρία χρόνια αργότερα, στην κινηματογραφική κωμωδία τού Νίκου Τσιφόρου «Γλέντι, λεφτά κι αγάπη», στο πολυτραγουδισμένο «Άλα» προστέθηκε ένα «της», και ιδού ένα ακόμη αρχοντορεμπέτικο τραγούδι, με πολύ ευρηματικές ρίμες. «Άλα της με μαγέψανε τα μάτια τα μεγάλα της, άλα της και είπα αντίο τής ζωής μου τής ανάλατης».
Και πάλι, ο αστείρευτος Μιχάλης Σουγιούλ είχε γράψει τη μουσική, αλλά τους στίχους είχε τώρα υπογράψει ο αδελφός τού Χρήστου Γιαννακόπουλου, ο Γιώργος. Γεμάτη χυμούς η ερμηνεύτρια! Η Μπέμπα Κυριακίδου. Βεντέτα με φανατικό κοινό σε θέατρα, νυχτερινά κέντρα, αναψυκτήρια. Τη θυμάμαι στον «Κήπο τού Μουσείου», να κατεβαίνει απ’ τη σκηνή και να χαϊδεύει τις φαλάκρες των κυρίων.
Ήταν ένα αστείο που το έκανε συχνά. Το 1967, η Μπέμπα έγινε η τρίτη και τελευταία κυρία Μανώλη Χιώτη. Ας επιστρέψουμε όμως στο επιφώνημα Άλα. Κατά τον Ηλία Πετρόπουλο, προέρχεται από την ιαχή Αλλάχ τών Γενιτσάρων και σημαίνει, από επιδοκιμασία έως τσακίρ κέφι. Κι όσο για την Μπέμπα Κυριακίδου να προσθέσω πως, μαζί με την Μάγια Μελάγια, την Σπεράντζα Βρανά, την Ζωζώ Σαπουντζάκη και την Λάουρα, υπήρξε ένα από τα ζουμερά sex symbols τής δεκαετίας τού ‘50. 1955 λοιπόν και Μπέμπα Κυριακίδου από την ταινία τού Νίκου Τσιφόρου «Γλέντι, λεφτά κι αγάπη».
.

Γιώργος Παπαστεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...