Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Φαϊρούζ

Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1935 (επικρατέστερη ημερομηνία) στο χωριό Jabal Alarz. Το πραγματικό της όνομα είναι Νουχάντ Χαντάντ. Λίγα χρόνια αργότερα μετακομίζει στη Βυρητό. Η πρώτη της επαφή με τη μουσική είναι από το ραδιόφωνο ενός γείτονα. Ούσα μαθήτρια θα ενταχθεί στην σχολική χορωδία ενώ αργότερα θα πάρει μέρος σε ραδιοφωνικά προγράμματα. Ο συντηρητικός πατέρας της Ουάντι Χαντάντ (Wadi Haddad) δεν συμφωνούσε με αυτή την επιλογή και αρχικά είχε αρνηθεί να δώσει την άδειά του.
Η οντισιόν που της άλλαξε τη ζωή

Συμμετέχοντας αρχικά σε χορωδίες, αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα. Παίρνει μέρος σε μια οντισιόν ενός σταθμού τραγουδώντας το "Mawal" και το "Ya Zahraten Fi Khialay" εντυπωσιάζοντας τα στελέχη. Ένα από αυτά, ο Halim Elrumi, αντιλαμβανόμενος τις εξαιρετικές φωνητικές της ικανότητες, της προσφέρει τραγούδια και της δίνει το καλλιτεχνικό όνομα Φεϊρούζ.
H γνωριμία με τον Assi Rahbany
Ο Halim Elrumi αποφασίζει να γνωρίσει τη Φεϊρούζ σε δυο πολυτάλαντα αδέρφια, τον Assi και τον Mansour Rahbany, oι οποίοι ενθουσιασμένοι από τη φωνή της, δέχονται να της γράψουν τραγούδια. Η επαγγελματική σχέση της Φεϊρούζ και του Ασσι σύντομα θα εξελιχθεί σε μια τρυφερή σχέση και το 1954 θα παντρευτούν. Θα αποκτήσουν μαζί τέσσερα παιδία : Τον Ziad (άξιος συνεχιστής του πατέρα του συνθέτοντας για την μητέρα του μεγάλες επιτυχίες), την Layal (πεθαίνει το 1987 από ανέυρισμα στον εγκέφαλο), τον Hali (υψηλός πυρετός στην παιδική του ηλικία τον αφήνει παράλυτο) και την Reema (εκτελεί χρέη manager και είναι συνέχεια στο πλευρό της μητέρας της μέχρι σήμερα)  πηγή. wikipedia.

  .

Φαϊρούζ. Στίχοι,Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

 Φεϊρούζ, βγες στο μπαλκόνι
να σ’ ακούσουν τα πουλιά,
του Λιβάνου οι μαύροι κέδροι
και οι λειχήνες του Αραράτ.

Φεϊρούζ καημέ μου Φεϊρούζ,
τους αναστεναγμούς μου αφήνω,
οοοοο, στα σταυροδρόμια της ζωής.
Φεϊρούζ καημέ μου Φεϊρούζ,
έμαθα πάντοτε να δίνω,
οοοοο, όσα δεν έδωσε κανείς.

Στείλε μου το "wa habibi" (για χαμπίμπι)
στις φτερούγες του νοτιά,
να περάσει από τη Γαύδο
και ν’ ανέβει πιο ψηλά.

Η Ευαγγελία λέει
τον Αρχαγγελιτικό
κι εσύ στης Μπεκάα τη θέρμη
τραγουδάς το ανείπωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
1 SETΦευγει ο χρονος και περνα και δε γιαγέρνει πίσω...31 LUG Ναυπλίο - η παλιά πόλη 22 APR«Παιδική Πασχαλιά» – Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη [✩audio-book] 8 APRSTING (μια νέα έκδοση του τραγουδιού "Russians" κιθάρας/τσέλο)" 19 MARMικρά Aσία... Aναζητώντας Όσα δεν Έσβησε ο Χρόνος6 FEBὉ Στρατηγός Μακρυγιάννης († Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)28 GENΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ16 GENΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ.28 DICΣαν τα "Έρημα Χωριά"24 DIC Βυζαντινά Κάλαντα από τον 17ο αι. / Byzantine Carols from 17th century /13 NOVΆλλαξαν Πολλά - Λαυρέντη Μαχαιρίτσα23 OTTΝίκου Καββαδία, Του πολέμου και το Άλογό μου15 OTT Έμεινε το διάφραγμα ανοιχτό στις αναμνήσεις...22 SETΦθινόπωρο στην Αθήνα. (βίντεο)21 AGOΤΟ ΔΑΣΟΣ ΛΑΜΠΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ1 GIUΑντίο Κωνσταντινούπολη19 MAGGENOCIDE - A True Story16 MAGΟ Ν Ε Ι Ρ Α - Ο Ν Ε Ι Ρ Α 17 APR Ανδρέας Κρυστάλλης ή Κρυσταλλίδης (Μικρά Ασία, 1911 – Πειραιάς, 1951) 7 APRΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΖΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ