Απολαύστε ένα ρετρό ταξίδι στα πιο ιστορικά, γευστικά στέκια της πόλης
Έχουν ιστορία που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής, γεύσεις που μένουν
σταθερές στην πάροδο του χρόνου και παράδοση που συνεχίζεται με σύνεση
και σεβασμό μέχρι και σήμερα. Έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές,
προσφέροντας διαχρονικές γευστικές εμπειρίες που μένουν πραγματικά
αξέχαστες. Καθόλου επιτηδευμένες και με άκρως αυθεντικό χαρακτήρα οι
θρυλικές ταβέρνες που ακολουθούν έχουν να σας διηγηθούν την δική τους
ιστορία. Απολαύστε την.
Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Με έτος ίδρυσης το 1865, η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του
Δαμίγου στη γραφική Πλάκα, δεν θεωρούνται άδικα μία από τις πιο θρυλικές
της πόλης. Η επωνυμία του μπορεί να μαρτυρά τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού
(μπακαλιάρος τηγανητός), ωστόσο προσφέρει έναν κατάλογο με λίγες αλλά
καλές προτάσεις από κρέατα, φρέσκα ψάρια, κρύα και ζεστά ορεκτικά και
φρέσκες σαλάτες. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με φωτογραφίες διασημοτήτων
που έχουν διαβεί το κατώφλι της, διονυσιακά αποφθέγματα με τις
υπογραφές των Πολέμη, Μωραϊτίνη και Χριστόπουλου, αλλά και χρυσά βραβεία
που έχει αποσπάσει κατά καιρούς.
Πληροφορίες
Κυδαθηναίων 41, Αθήνα, τηλ. 210 3225084, www.mpakaliarakia.gr
Το Ειδικόν
Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά
ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο
λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των
Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς
για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην
αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Το Ειδικόν
πρωτολειτούργησε το 1920 ως μπακάλικο –όπως είναι εμφανές από τη
διακόσμηση του χώρου– και το 1980 μετατράπηκε σε ταβερνείο.
Πληροφορίες
Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612674
Δίπορτο
Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης,
που αναβιώνουν το χτες. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια
αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Δεν μπορείς να το
κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του,
βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το
ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια,
μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια.
Πληροφορίες
Σωκράτους 9 & Θεάτρου, τηλ. 210 3211463, Αθήνα
Μαγεμένος Αυλός
Πίσω από την Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, συναντάται μία από τις
"νεότερες" θρυλικές ταβέρνες στην Αθήνα. Ο λόγος για τον Μαγεμένο Αυλό,
αγαπημένη επιλογή των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Σημείο
συνάντησης για κορυφαίους Έλληνες λόγιους και καλλιτέχνες –από τον
Χατζιδάκι και τον Ελύτη, μέχρι τον Χορν, το Μινωτή και τον Σεφέρη–
αποτελεί ιδανική επιλογή για γευστικές βραδιές συνοδεία προσεγμένης,
πάντα, ζωντανιής μουσικής σε καθημερινή βάση. Στον κατάλογό του θα
βρείτε προτάσεις της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας.
Πληροφορίες
Aμύντα 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7223195, fb page: Magemenos Avlos
Αθηναϊκόν
Ιστορικό ουζερί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, που
λειτουργεί από το 1932. Αγαπημένο στέκι για αρκετούς πολιτικούς αλλά και
καλλιτέχνες (Ρίτσος, Τσαρούχης, Μερκούρη, Ρασούλης, Βασιλικός κ.α.),
διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σε παραδοσιακούς ουζομεζέδες, οι οποίοι το
έχουν αναδείξει σε σημείο αναφοράς για όσους δραστηριοποιούνται στην
περιοχή, και όχι μόνο. Τσιροσαλάτα, γίγαντες φούρνου, κεφτεδάκια
τηγανητά με δυόσμο, πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά από τις γευστικές
επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε. Το νεότερο αδερφάκι του βρίσκεται στη
Μητροπόλεως από το 2013.
Πληροφορίες
Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, τηλ. 210 3838485,
http://athinaikon.gr, fb page:
Το Αθηναϊκόν
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου