Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο φωτογράφος Κωνςταντίνος Μάνος Έλληναςτης διασποράς, από το 1961-64. αποτυπώνη ρεαλιστικά την εποχή του

     Ας δούμε απο αυτή την εποχή φωτογραφίες απο την Κρήτη, μια Κρήτη που δέν υπάρχει πιά..
Πριν 50 χρόνια , επισκέπτεται την Ελλαδα ,ο φωτογραφος Κωνςταντινος Μάνος ,Έλληναςτης διασποράς, για να γνωρίσει τη πατρίδα των γονιών του.Απο το 1961 -1964 γυρνά την Ελλάδα και αποτυπώνει ανεπανάληπτες στιγμές.Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ρεαλιστικά την εποχή του ,με μια δόση σουρεαλισμού πολλές φορές ,μακριά απο στημένο και κακόγουστο φολκλορ ,  και έτσι τα στιγμιότυπα ειναι ανεπανάληπτης  αισθητικής.

Ας δούμε τη Κρητης της εποχής απο μέσα απο την ματιά του Μανου  και ας λάβουμε τα μηνύματα , που έχουμε ανάγκη τη σημερινή δύσκολη περίοδο .
  

Ας δούμε τι λεςει σε συνέντευξη του ο ίδιος για τους Έλληνες της εποχής εκείνης 
ελc: Οι Έλληνες ήταν επίσης πολύ φτωχοί την περίοδο που κάνατε το ελληνικό πορτοφόλιο σας το 1961... 
Κ.Μ.: Ήταν πολύ φτωχοί και εγώ δούλεψα σε χωριά που δεν είχαν καθόλου ρεύμα. Ο κανόνας ήταν ότι έψαχνα να βρω τον πιο υποτυπώδη τρόπο ζωής. Δεν υπήρχαν ψυγεία, τηλεοράσεις, ούτε καν ραδιόφωνα. Ήταν φτωχοί, αλλά υπήρχε αρκετό φαγητό, είχαν στέγη και ρούχα και ήταν περήφανοι. Δεν ήταν καταπιεσμένοι. Είχαν τη ζωή τους, ήταν πολύ ανεξάρτητοι και παρήγαγαν όλα αυτά που χρειάζονταν. Ήταν πολύ φιλόξενοι. Στην Αμερική δούλεψα πολύ με φτωχούς ανθρώπους. Ακόμα και στο American Color πήγα σε μέρη που θα πήγαινε η εργατική τάξη, οι καθημερινοί άνθρωποι. Δεν πήγα ποτέ σε μέρη που πήγαιναν οι πλούσιοι. Έψαχνα την πρώτη ύλη, ακατέργαστο υλικό για να φτιάξω μια εικόνα made in America, αλλά δεν προσπαθούσα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για την Αμερική. Χρησιμοποιούσα αυτά τα μέρη, το χρώμα, τη στιγμή και το φως για να φτιάξω μια πιο σουρεαλιστική εικόνα, πιο περίπλοκη. Υπάρχουν δύο είδη φωτογραφιών: Εκείνες που τις κοιτάς και δεν τις ξανακοιτάς, όπως με τις περισσότερες φωτογραφίες στις εφημερίδες, είναι η φύση τους. Είναι εφήμερες. Οι φωτογραφίες όμως που μπορείς να τις κρεμάσεις στον τοίχο ή που μπορούν να χαραχτούν στη μνήμη σου επειδή είναι πιο περίπλοκες και γεννούν ερωτήματα δεν είναι τόσο πολλές.  - See more at: http://www.elculture.gr/elcblog/article/kwnstantinos-manos-598051#sthash.GronGv92.dpu




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...