Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ο Θανάσης Βέγγος Και Η Παλιά Αθήνα Μέσα Από Τις Ταινίες Του

Θανάσης Βέγγος

Σε όλη του την ζωή έτρεχε κάτι παραπάνω από πολύ. Πότε ως βιοπαλαιστής, πότε ως πολυτεχνίτης, πότε ως μυστικός πράκτωρ περπάτησε και περιηγήθηκε μέσα από τις ταινίες του σχεδόν σε όλη την Αθήνα.
Μπορείς να πεις σε ένα τέτοιο άνθρωπο οτι δεν έχει ταυτιστεί με την πόλη όταν την έχει «τρεξει με το κουτάλι;»
Στην πρώτη του εκπαιδευτική αποστολή ως πράκτωρ ΘΒ μεταμφιέζεται και μπαίνει σε ένα κατάστημα με ρούχα στην Αιόλου. Γρήγορα πετάγεται έξω. Προσποιείται, καλοντυμένος όπως είναι, τον οδοκαθαριστή  λέγοντας στους γύρω του «Αν πέρναμε όλη μια σκούπα θα είχαμε μια Αθήνα κούκλα». Από την Πλατεία της Αγίας Ειρήνης καβαλάει ένα τρίκυκλο και αρχίζει την καταδίωξη του παρακολουθούμενου!
Στην συνέχεια απέκτησε και τον αμίμητο βοηθό ΜΑΠ31. Με το που πήραν το δίπλωμα του πράκτορα ξεχύθηκαν στου δρόμους. Η πρώτη εικονική καταδίωξη ξεκίνησε στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και κατέληψε στο…. Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της Ομόνοιας!.
Στα πρώτα πλάνα της ταινίας «Επιχείρηση Γης Μαδιαμ» προσπαθεί να ανακαλύψει στοιχεία μέσα στο κυκλικό σιντριβάνι της Ομόνοιας.
Ως δημόσιος υπάλληλος που «σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι», στριμώχνεται καθημερινά στην αφετηρία των λεωφορείων της οδού Χαλκοκονδύλη στην Πλατεία Κάνιγγος, στην προσπάθεια να προλάβει μια θέση στα μπλε λεωφορεία.
Ως καλόπιστος εφοριακός σπεύδει για έλεγχο για φοροδιαφυγή σε έναν εργοστασιάρχη. Το κλωστοϋφαντουργείο βρίσκεται πίσω από το Σταθμό του Νέου Φαλήρου στο παλαιό Αιγαίον, που σήμερα παραμένει για πολλά χρόνια ένα κτίριο φάντασμα.

Χωρίς να ξέρει γιατί και για ποίο πράγμα, την περίοδο της επταετίας ξεχύνεται με μια γαλανόλευκη σημαία στο χέρι για να ζητωκραυγάσει στη ταινία «ο θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας».  Ανηφορίζει το δρόμο δίπλα από το Αστεροσκοπείο στο Θησείο και κρεμάει τη σημαία στο σπίτι του μαζί με μια κόκκινη κουβέρτα…
Στην ίδια ταινία σε μία συμβολική σκηνή σχολιάζει με το τρόπο του την κυπριακή τραγωδία. Κρατώντας ένα παιδί στα χέρια έξω από την Αγία Μαρίνα Θησείου. Τραγική ειρωνεία έφερε και στον ίδιον να πουν το τελευταίο αντίο στην ίδια εκκλησία…
Ως βιοπαλαιστής φυσιοθεραπευτής ανεβοκατεβαίνει τα στενά των Πετραλώνων με ένα μοτοποδήλατο και δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο….
Ζει στα Πετράλωνα και τρέχει εκτός και εντός περιμετρικής μέσω του περιφερειακού του Φιλοπάππου λίγο πριν σκάσει στο σπίτι του «Το Μεγάλο Κανόνι» για τον γιο του…
Τον καιρό του Πολέμου είχε επιταχθεί για να δουλεύει στον ηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, που είχε μετατραπεί σε εργοστάσιο των κατοχικών στρατευμάτων. Εδώ στην ταινία «Τι έκανες στο πόλεμο Θανάση» στη γέφυρα του Ηλεκτρικού που υπάρχει και σήμερα πίσω από το εργοστάσιο της ΙΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...