Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Η Θάλασσα στον καμβά των Ελλήνων ζωγράφων

Θαλασσινά θέματα διατρέχουν ολόκληρη την ιστορία της ελληνικής τέχνης. Η θαλασσογραφία κυριαρχεί στην ελληνική ζωγραφική του 19ου αιώνα και οι μεγαλύτεροι τοπιογράφοι μας διέπρεψαν σ’ αυτό το γοητευτικό είδος: Αλταμούρας, Βολανάκης, Χατζής κ.α. Αλλά και στον 20ό αιώνα η θάλασσα εξακολουθεί να συναρπάζει τους καλλιτέχνες με τα χρώματα και τις εναλλαγές της. Αλιεύουμε από τους θησαυρούς της Εθνικής Πινακοθήκης δέκα ξεχωριστές όψεις του υδάτινου κόσμου, σε ένα εικαστικό ταξίδι με τον χρωστήρα μεγάλων ελλήνων δημιουργών.



o-LYTRAS-900

Κωνσταντίνος Βολανάκης
(1837 Ηράκλειο – 1907 Πειραιάς)

Μούσταρντ Φλάουερ


Και θυμάμαι που όλο το αεροδρόμιο γέμιζε μυρωδιές της Ανοιξης. Καταπράσινο ή μάλλον κατακίτρινο  από το Sinapis των Brassicaceae, το Μουσταρντ φλάουερ(!)  που μας έλεγε μια ξεναγός στην Κύπρο! Το ταπεινό σινάπι που από την Sinapis alba φτιάχνουμε και την άσπρη μουστάρδα.

Εν τάξει είχε και άλλα αγριολούλουδα, που να τα θυμηθώ τώρα. Αυτό όμως που θυμάμαι ήταν η φρεσκαδούρα που κατέβαινε από την Πάρνηθα και γέμιζε τα ρουθούνια μας με γύρη όλων των ειδών ακόμη κι από έλατο. Και έμπαινε μπρος το  ανοσοποιητικό μας , τα ζουμιά μας και οι αλλεργίες μας. Α..ψού!



Στρατιωτική (αεροπορική) θητεία ήταν αυτή.  Πρωτομαγιά και ήμουν υπηρεσία ρέντινες στη πίστα μαζί με τον Αρχισμηνία Τριάντη.  Κι ήταν όλοι οι μονιμάδες σπίρτα σκέτα.

Πριν κανά δυο μέρες ήμουν στη Μοίρα και τον άκουσα να λέει.

-Δεν πιστεύω να με βάλεις πάλι υπηρεσία την Πρωτομαγιά; Ημουν μέσα και το Πάσχα.

-Θα σε βάλω ρε!

Και παίρνοντας την κατάσταση ρωτάει:

-Τη μέρα πέφτει;

Κι εννοούσε (ναι ρε γμτ) πόσο του μηνός.
+

-Τρεις του Μάη του λέω.

Και πήγε στο οικείο τετραγωνάκι…


Στρατός είναι αυτός. Δεν καταλαβαίνει από τίποτε.
Ούτε από άνοιξη ούτε από λουλούδια.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ




Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ουτίστας, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς» θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και μουσικολόγους στον χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Διδάχθηκε βυζαντινή μουσική από τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του υπό την επίβλεψη του Γρ. Θ. Στάθη ως υπότροφος του ιδρύματος "Mundo en Harmonia".

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Πάμε απόψε για σεργιάνι.., με τους Άγγελους του Τσιτσάνη στή Θεσσαλονίκη.

Oι Άγγελοι του Τσιτσάνη είναι ένα γυναικείο ρεμπέτικο σχήμα. Αποτελείται από τρεις μουσικούς, που παίζουν παραδοσιακά κρουστά, μπαγλαμά και κιθάρα. Η δωρική ενορχήστρωση έχει ηχόχρωμα που παραπέμπει στις πρώτες εκτελέσεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, η προσέγγιση όμως έχει σύγχρονα στοιχεία και επιρροές από άλλα είδη μουσικής με χιούμορ και σεβασμό. Δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη κυρίως αλλα και εκτός, τα τελευταία έξι χρόνια. Το ρεπερτόριο ξεκινάει απο τις αρχές του ρεμπέτικου τραγουδιού μέχρι και τον Τσιτσάνη.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

1961 "Ο ΚΛΕΑΡΧΟΣ,Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ

Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου των Τσιφόρου-Βασιλειάδη.
Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, η συγκεκριμένη ταινία κρίθηκε ακατάλληλη την εποχή εκείνη. Ο λόγος ήταν η συζυγική απιστία, που αποτελούσε τον κορμό του σεναρίου, και θεωρήθηκε ότι πρόσβαλλε τα χρηστά ήθη των Νεοελλήνων του 1961.

Η κόρη του Κλέαρχου και της Μαρίνας έχει παντρευτεί έναν καλόκαρδο αλλά κοντούλη νεαρό, τον οποίο η Μαρίνα περιφρονεί βαθύτατα και συνεχώς πιστεύει πως απατάει την κόρη της. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Κλέαρχος είναι αυτός που ξενοκοιτάει και μάλιστα την γοητευτική ζωντοχήρα γειτόνισσα, η οποία του δίνει ελπίδες χωρίς να προχωράει σε κάτι ουσιαστικό. Ο Κλέαρχος κανονίζει να πάνε με τον γαμπρό του στα Καμένα Βούρλα, δήθεν για να τον προσέχει, αλλά στην πραγματικότητα πάει για να συναντήσει την γειτόνισσα. Εκεί όμως καταφτάνει η Μαρίνα με την κόρη της και αρχίζουν τα μπερδέματα...
  Σκηνοθεσία: Νίκος Τσιφόρος  Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος, Πολύβιος Βασιλειάδης
Ηθοποιοί: Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Νίκος Ρίζος, Πόπη Λάζου, Έλσα Ρίζου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Άγγελος Μαυρόπουλος, Νέλλυ Παππά, Γιάννης Βογιατζής, Γοργώ Χρέλια, Ζέτα Αποστόλου, Γιάννης Αυλωνίτης, Δημήτρης Ντάρλας

 Ταξίδι στο χρόνο: στήν παλιά Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων

Εδώ γυρίστηκε η ελληνική ταινία του 1961 ''Ο ΚΛΕΑΡΧΟΣ Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ'' με τους Βασιλειάδου , Αυλωνίτη και Ρίζο
Πρώτη στάση στη Παλιά Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, στα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία Ράδιον, Θρόνιον, καθώς και στο Υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός. Τα άλλοτε κοσμοπολίτικα Καμένα Βούρλα, η αφρόκρεμα της "υψηλής" κοινωνίας στις ιαματικές πηγές, ο κινηματογραφικός φακός και το συνεργείο της φίνος φιλμ με Αυλωνίτη, Βασιλειάδου και Ρίζο αποβιβάζεται στο Ράδιον. Απ'τη λαμπερή δεκαετία του '60 στη σημερινή εγκατάλειψη της λουτρόπολης.
Ξενοδοχείο Ράδιο. Το πέρασμα του χρόνου και των ανθρώπων.
Φωτογραφίες απο το ερειπωμένο Ξενοδοχείο Ράδιο 

http://mwlosnews.blogspot.gr/2017/06/blog-post_94.html

.
.

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Όμορφες αναμνήσεις για το Μικρολίμανο (τότε Τουρκολίμανο) στον Πειραιά...


Το Τουρκολίμανο, έτσι ονομαζόταν την εποχή που περιγράφουμε, χρόνια πριν την μετονομασία του σε Μικρολίμανο, είχε αποκτήσει φήμη από την αναγνωρισιμότητα της γραφικότητας που προσέφερε. Μεγάλες προσωπικότητες από την δεκαετία του '30 ακόμη, όταν αναφέρονταν στην επισκεψή τους στην Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα μιλούσαν και για ένα μέρος που ήταν αφάνταστα γραφικό, προσέφερε ρομαντισμό ειδικά τα βράδια του καλοκαιριού και ως φυσικός κόλπος ήταν αφάνταστης ομορφιάς. Όλοι αναφέρονταν στο Τουρκολίμανο!

Ο πρώην Βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο μετέπειτα Δούκας του Ουΐνδσωρ μαζί με την Σίμσον πριν ακόμη παντρευτούν είχαν επισκεφθεί ινκόγνιτο μαζί με τον Βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Β΄, το Τουρκολίμανο για να φάνε αστακό και ψάρια. Τότε ο Δούκας γύρισε σε κάποιους δημοσιογράφους που τους ακολουθούσαν και τους είπε: 


"Ζηλεύω τον ξαδελφό μου βασιλά της Ελλάδας, που μπορεί να κάθεται κοντά σε ένα τέτοιο μέρος και να το απολαμβάνει καθημερινώς!"


Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

«Το θαυμαστό ταξίδι της Σεραφείμα» Μια εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων

Ταινία κινούμενης εἰκόνας (Animation) Ὑπόθεση Βρισκόμαστε στὴ Ρωσία, τὴν ἐποχὴ τοῦ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ἡ μικρὴ καὶ καλόκαρδη Σεραφείμα ζεῖ σὲ ἕνα παιδικὸ ὀρφανοτροφεῖο (ἐπιταγμένο ἀρχοντικό), ἀφοῦ ἔχει χάσει τοὺς γονεῖς της, ἔπειτα ἀπὸ παλαιότερη ἐπίθεση τῶν Κομμουνιστῶν στὸ Ἱερὸ Ναὸ ποὺ λειτουργοῦσε ὁ ἱερέας πατέρας της. 

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Ο Παπαδιαμάντης και το Πάσχα


   Κανείς δεν απέδωσε όπως αυτός, με τόσο αυθεντικά ρωμέικο τρόπο θα μεγάλα θέματα της Χριστιανοσύνης. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Ο Άγιος των ελληνικών γραμμάτων» έγραψε μεταξύ άλλων τρία αθηναϊκά πασχαλινά διηγήματα. 

   Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης τις μέρες του Πάσχα συνήθιζε να ψέλνει στον βυζαντινό ναό του Αγίου Ελισσαίου σε κλίμα κατανυκτικό με το πολύ 50 άτομα γύρω του.

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Πασχαλινή Αθήνα του 1965

Εικόνες και αναμνήσεις που χάθηκαν ανεπιστρεπτί… 
   Γυρνώντας πίσω στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’60, θυμάμαι πάντα με μια γλυκόπικρη νοσταλγία τους πασχαλινούς δρόμους της Αθήνας. Αιόλου, Ερμού, Σταδίου. 

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Πως βλέπουν το Πάσχα οι έλληνες ζωγράφοι

Κατά κανόνα το Πάσχα πέφτει στον Απρίλιο και ο Απρίλιος ως κεντρικός μήνας της Άνοιξης εμπεριέχει και τα Πάθη και την Ανάσταση. «Λαμπρή», ονόμασε ο λαός μας το Πάσχα. Πανάρχαιη η λέξη, μετέφερε το πανάρχαιο αισιόδοξο μήνυμα του κύκλου της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, της νίκης της ζωής επί του θανάτου, του ερχομού της γεμάτης λαμπρό φως άνοιξης.

 


Αργυρός Ουμβέρτος (Ανάσταση – 1932)
ArgyrosOumvertos
Απόστολος Γεραλής (Το αυγό της Λαμπρής – 1938)
Geralis
Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ανάσταση)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...