Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Αγιοφάραγγο, φαράγγι των Αγίων / the gorge of the saints

Mια υπέροχη εικόνα απο το φαράγγι των Αγίων, το Αγιοφάραγγο, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ασκητισμου των Αστερουσίων ορών που καθόλου τυχαία δεν έχουν χαρακτηριστεί ως το "Άγιον όρος" της Κρήτης. Σύμφωνα με το θρύλο, εκατοντάδες ερημίτες ζούσαν εδώ σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης ο ένας από τον άλλο. Συναντιόταν μόνο μια φορά το χρόνο στο "γουμενόσπηλιο" για να καταμετρηθούν. Τοσο διαδεδομένος ήταν ο ασκητισμό στο Αγιοφάραγγο ώστε οι ναυτικοί που ταξίδευαν στο Λυβικό έβλεπαν λέει - κατά την παράδοση - το φαράγγι να λάμπει από το φως των ασκητών.
Agiofarago, the gorge of the saints. South Asterousia mountains. Agiofarago was an idyllic place for meditation and seclusion. Hermits gathered once a year inside a cavern close to Agios Antonios called "goumenospilios". They were seen until the end of the 19th century but others claim that they have come accross the silent monks or believe that invisible monks appear even today only to those whose faith in god is strong.

http://anny-seasun.blogspot.gr/2013/10/gorge-of-saints.html 

To Αγιοφάραγγο και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου 

 http://iscreta.gr

Το «Αγιοφάραγγο» βρίσκεται νότια της Μονής Οδηγήτριας και δημιουργήθηκε από τις κοίτες δύο ρεμάτων που ξεκινούν το ένα βόρεια – βορειοανατολικά από το Γυαλομονόχωρο και το άλλο βορειοανατολικά από την Οδηγήτρια, νότια από τα Μάταλα και δυτικά από τους Καλούς Λιμένες στο Νομό Ηρακλείου

image053 (1)Τα δύο ρέματα συναντούνται κοντά στην Αγία Κυριακή και αφού ακολουθήσουν μια σχετικά ομαλή διαδρομή δυτικά και νότια της εκκλησίας Αγ. Κυριακής εισέρχονται στο ποροφάραγγο απ’ όπου αρχίζει το κυρίως φαράγγι, το «Αγιοφάραγγο» και καταλήγουν στο Λιβυκό πέλαγος όπου απλώνεται μια μικρή αλλά θαυμάσια παραλία.
Στη μεγαλύτερη διαδρομή του φαραγγιού υψώνονται δεξιά και αριστερά τεράστιοι κάθετοι βράχοι στους οποίους υπάρχουν πολλές σπηλιές.
Το Αγιοφάραγγο είναι πολύ γραφικό και γίνεται ακόμη γραφικότερο από το γεγονός ότι μπορείς να το περάσεις μόνο πεζοπορώντας, καθώς ο τόπος είναι απομονωμένος, άγριος και τραχύς.
Όλα αυτά μαζί με το γεγονός ότι βρίσκεται πάρα πολύ μακριά από κατοικημένους τόπους έκαναν το Αγιοφάραγγο το πρώτο κέντρο ασκητικού βίου όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Κρήτης, από τα πρώτα κιόλας χριστιανικά χρόνια. Εξάλλου η ίδια η ονομασία της τοποθεσίας αποδίδει καλύτερα από κάθε περιγραφή την ιερότητα του χώρου
Κατηφορίζοντας το φαράγγι και 250 περίπου μέτρα πριν φτάσουμε στην παραλία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου που υπήρξε και το κέντρο του ασκητισμού της περιοχής, αφού σ’ αυτόν πρέπει να γίνονταν όλες τις τελετουργίες της χριστιανικής λατρείας.
040
Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου πιστεύεται ότι έχει ανακαινιστεί τρεις φορές για να πάρει τη σημερινή της μορφή. Κατ’ αρχήν ήταν ένα μικρό εκκλησάκι σε μια μικρή σπηλιά μέσα στο βράχο αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνε ο αριθμός των ασκητών χρειαζόταν μεγαλύτερη εκκλησιά γι’ αυτό και την μεγάλωσαν. Για τρίτη και τελευταία φορά ανακαινίστηκε ή μεγάλωσε κατά τον 14ο ή 15ο αιώνα και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα.
Έχει ένα μονάχα κλίτος και δύο εγκάρσιους νάρθηκες μπροστά που σχηματίζουν ένα Τ με την εκκλησία. Και οι δύο νάρθηκες έχουν ένα θόλο, ο δεύτερος από τους οποίους στηρίζεται σ’ ένα τύμπανο που έχει στενά παράθυρα. Η πόρτα της εκκλησίας έχει ασυνήθιστη πέτρινη κατασκευή κι ένα καμπαναριό ακριβώς πάνω από την πόρτα.
041
Είναι αρίστης τεχνικής αρχιτεκτονικής και είχε τοιχογραφηθεί αλλά λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στην θάλασσα οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν. Έξω από την εκκλησία υπάρχει ένα πηγάδι από το οποίο προμηθεύονταν το νερό τους οι ασκητές καθ’ ότι δεν υπάρχει εκεί κοντά καμιά πηγή.
Νότια από την εκκλησία πάνω σ’ ένα μικρό ύψωμα βρέθηκε συλημένος κυκλικός θολωτός μινωικός τάφος που δείχνει την ανθρώπινη παρουσία από την Μινωική εποχή.
Τέλος κατηφορίζοντας από την Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου προς την θάλασσα στην αριστερή πλευρά και σε μικρή απόσταση από την εκκλησία υπάρχει ο «Γουμενόσπηλιος».
par24 (1)
Πως θα πάτε
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί κανείς να πάει στο Αγιοφάραγγο. Με καϊκι μπορείτε να πάτε από τον Κόκκινο Πύργο, την Αγία Γαλήνη ή από τους Καλούς Λιμένες. Μπορείτε επίσης να πάτε με αυτοκίνητο από το παραδοσιακό χωριό του Σίβα κοντά στη Φαιστό. Συνεχίζετε μετά τον Σίβα προς τη Μονή Οδηγητρίας. Ακριβώς έξω από το μοναστήρι συνεχίζετε ευθεία (όχι δεξιά) κι ακολουθείτε τις πινακίδες προς Καλούς Λιμένες. Λίγο μετά την Οδηγήτρια (περίπου 15 λεπτά) υπάρχει διασταύρωση δεξιά. Είτε αφήνετε το αυτοκίνητο εκεί και προχωράτε προς το φαράγγι που φαίνεται στο βάθος (νότια) είτε συνεχίζετε ακόμη λίγο προς τα κάτω. Ο χρόνος που χρειάζεται για να διασχίσετε το φαράγγι με τα πόδια είναι 90 λεπτά σε πολύ ομαλό μονοπάτι, όταν δεν υπάρχει νερό.
Κατηφορίζοντας το φαράγγι και 250 περίπου μέτρα πριν φτάσομε στην παραλία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου
4183940099_5ff3e36b61

πηγές : 1myblog.pblogs.gr, crete.tournet.gr,candia.wordpress.com,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...