Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Οι φωτογραφίες του κορυφαίου Robert McCabe από την Πάτμο του '60 [εικόνες]




Οι φωτογραφίες του κορυφαίου Robert McCabe από την Πάτμο του '60 [εικόνες]

Μνήμες και στοιχεία μιας ανθρωπογεωγραφίας μοναδικής εγκλωβίζει κάθε μια από τις 60 φωτογραφίες που έβγαλε στην Πάτμο ο Αμερικανός φωτογράφος Robert McCabe. Οι εικόνες αυτές θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας Πάτμου από τις 24 Ιουλίου ως τις 25 Αυγούστου.

O Robert McCabe ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1954 και από τότε συνέδεσε τη ζωή του με τη χώρα μας. Επισκέφθηκε την Πάτμο το 1967 και αμέσως ξεχώρισε το νησί από όλη την περιήγησή του, καθώς αντιλήφθηκε τη σπάνια ένωση μιας ζωντανής κοινότητας ανθρώπων με τη θρησκευτική και ιστορική τους παράδοση και το μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος του τόπου τους. Η προσεχής έκθεση στο νησί της Αποκάλυψης δεν αποτελεί μόνο το προϊόν της μεγάλης αγάπης του Robert McCabe για την Πάτμο. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα την αφορμή να αναγεννηθούν πολύτιμες μνήμες της ζωής του νησιού.


Μέσα από περίπου 60 φωτογραφίες, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τη συλλογή του φωτογράφου, άρτια επιμελημένο εποπτικό υλικό, καθώς και έντυπο που θα εκδοθεί ειδικά για την έκθεση, οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι, θα μπορέσουν να δουν όχι μόνο την εικόνα μιας Πάτμου που χάθηκε σιγά-σιγά, αλλά και αγαπημένες όψεις της πατμιακής καθημερινότητας και παράδοσης που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Τοπία ξεχασμένα και άνθρωποι που ίσως να μην υπάρχουν πια, ζουν μέσα από τον σεβασμό με τον οποίο τους αντιμετώπισε ο διακριτικός φακός του Robert McCabe.

Ποιός είναι ο φωτογράφος που ΜcCabe αγάπησε την Ελλάδα
Για τον Robert McCabe, έναν αμερικανό φοιτητή του Princeton, η «φωτογραφική ανακάλυψη» της Ευρώπης ταυτίζεται με την ανακάλυψη της Ελλάδας το 1954, η οποία αποτέλεσε σταθμό σε ένα ταξίδι του σε 3 χώρες: Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα την περίοδο εκείνη της ζωής του.
Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1954 σε ηλικία 21 ετών είχε την ευκαιρία να έρθει στην Ελλάδα με τον αδελφό του, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον συμφοιτητή και φίλο του Πέτρο Νομικό. Ενώ η πρόσκληση ήταν για 2 εβδομάδες, όσοι μπορούν να φανταστούν την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής καταλαβαίνουν γιατί τα δύο αδέλφια κατέληξαν να περάσουν όλο το καλοκαίρι του στην Ελλάδα! Εκείνο τον καιρό, χάρη στην απουσία του τουρισμού ένιωσε ότι κατέγραφε το ντοκουμέντο ενός άγνωστου, ανεξερεύνητου τρόπου ζωής σε ένα παράξενα όμορφο μέρος του κόσμου.

Μια ανάθεση από το National Geographic τον φέρνει λίγα χρόνια αργότερα στα ελληνικά νησιά το 1957, απ' όπου προέρχεται ένας μεγάλος αριθμός έγχρωμων φωτογραφιών, της πρώτης και μόνης παρέκκλισης από το ασπρόμαυρο φόντο που τον χαρακτηρίζει στην μετέπειτα πορεία του.
Η «φιλία» του με την Ελλάδα έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της δημιουργίας του και οι φωτογραφίες του από αυτή εκτέθηκαν σε πολλές πόλεις του κόσμου, από το Art Association στο Jackson Hole του Wyoming και το Ισπανικό Ινστιτούτο «Βασίλισσα Σοφία» στη Νέα Υόρκη, μέχρι το Κέντρο Ελληνισμού στο Λονδίνο και φυσικά σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ανάμεσα στις πολλές εκδόσεις που έχει στο ενεργητικό του, η πλέον ευπώλητη θεωρείται η έκδοση «Greece: Images of an Enchanted Land 1954-1965», το οποίο στην Ελλάδα μεταφράστηκε και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη και ήδη κυκλοφορεί η 4η έκδοσή του.

Οι φωτογραφίες της πρώτης επίσκεψης στην Ελλάδα ήταν σε ασπρόμαυρο φιλμ Plus-x μέσα από μια RolleiFlex της εποχής. Σήμερα, ο Robert McCabe μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Αθήνα, πατρίδα της συζύγου του. Αυτήν την περίοδο προετοιμάζει την προσεχή έκδοσή του, που αφορά στις Μυκήνες, η οποία θα συνοδευτεί από το πρώιμο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό του που εξασφάλισε το 1954 για το National Geographic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...