Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Είμαι του ήλιου η θυγατέρα , η πιο απ’ όλες χαϊδευτή


Κωστής Παλαμάς

Η ελιά

Είμαι του ήλιου η θυγατέρα
Η πιο απ’ όλες χαϊδευτή
Χρόνια η αγάπη του πατέρα
Σ΄ αυτό τον κόσμο με κρατεί
Όσο να πέσω νεκρωμένη
Αυτόν το μάτι μου ζητεί.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη
Όπου και αν λάχει κατοικία
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί.
Ως τα βαθιά μου γηρατειά,
Δεν βρίσκω στην δουλειά ντροπή.
Μ’ έχει ο θεός ευλογημένη,
Και είμαι γεμάτη προκοπή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη.
Εδώ στον ίσκιο μου μ’ αποκάτω
Ήρθ’ ο Χριστός να αναπαυθεί
Κι ακούστηκ’ η γλυκιά λαλιά του
Λίγο προτού να σταυρωθεί.
Το δάκρυ του, δροσιά αγιασμένη,
Έχει’ ς τη ρίζα μου χυθεί.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη.
Και φως πράστατο χαρίζω
Εγώ στην άγρια τη νύχτα.
Τον πλούτο πα δεν τον φωτίζω,
Συ μ’ ευλογείς φτωχολογιά.
Κι αν απ’ τον άνθρωπο διωγμένη,
Με φέγγω μπρος στην Παναγιά.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη.

Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ



 
*Ελιά - Βικιπαίδεια

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ελιά

Αποτελώντας σημαντικό μέρος της διατροφής αλλά και της οικονομικής ζωής της Μεσογείου και της Ελλάδας ειδικότερα, αναπόφευκτο ήταν η μακρόχρονη πορεία της ελιάς να έχει διεισδύσει στην καλλιτεχνική και πολιτισμική ζωή των κατοίκων της περιοχής. Με έμπνευση την αγροτική ζωή στην περιοχή της νότιας Γαλλίας, ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκόγκ δημιούργησε πίνακες με θέμα την ελιά. 
Μουσεία ελιάς και λαδιού υπάρχουν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου. Τα μουσεία αυτά παρουσιάζουν εκθέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια και συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή λαδιού, ενώ συχνά πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές. Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά μουσεία ελιάς είναι το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Ελιάς Πυλάρου στον οικισμό Μακρυώτικα της Κεφαλονιάς, μικρό μουσείο σε αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο με αυθεντικά μηχανήματα από τα τέλη του 19ου -- αρχές 20ού αιώνα. Το Δίκτυο «Μουσεία Ελιάς της Μεσογείου» περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή πάνω από 15 μουσεία από ολόκληρη τη Μεσογειακή λεκάνη.
Για αυτό το βίντεο χρησιμοποιήθηκαν
φωτογραφίες από πίνακες των :

Αλ. Αλεξανδρίδη - Δ. Κωστόπουλου - Θεοφ. Χατζημιχαήλ - Π. Κιοσέογλου - Τ. Καραδήμα - Claude Monet - Claudio Cullino - Vincent Van Gogh - Luigi Bechi - Tierry Henneguin - Yvonne Ayoub - William Merrit Chase
Ο κος Μιχάλης Γρηγορίου είναι βιολόγος και συγγραφέας με ειδικότητα και έρευνα επάνω στην διατροφή.Στην εκπομπή που ακολουθεί μιλά για τη θρεπτική αξία της ελιάς
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Η αρχαιολόγος ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΟΥΒΗ, μ παρουσιάζει τις ενότητες του μουσείου μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται η μακραίωνη ιστορία της ελιάς και του λαδιού και παράλληλα αναδεικνύεται η πολύπλευρη σημασία τους για τον ελλαδικό χώρο.
Στη συνέχεια, η ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ παρουσιάζει τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε ολόκληρη την Ελλάδα, που στόχο έχουν την διάσωση και προβολή της ελληνικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.
Το μουσείο της Ελιάς στο Κορακοβούνι Αρκαδίας του ιατρού Ευάγγελου Αναστάσιου Πετρόπουλου. Ο ιατρός-ξεναγός εξηγεί  πώς γινόταν η παραγωγή ελαιολάδου από τους χρόνους της αρχαιότητας μέχρι τα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής εκσυγχρόνισης.
.http://gerontakos.blogspot.gr/2016/10/blog-post_623.html

4+1 Mουσεία ελιάς σε όλη την Ελλάδα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...