Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Νίκο Ρίζος, ο αγαπημένος "κοντός" του κινηματογράφου και του θεάτρου

Ο αγαπημένος "κοντός" του κινηματογράφου και του θεάτρου έφυγε την ημέρα που προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο της ξεχωριστής τηλεοπτικής σειράς "Η Αίθουσα του Χρόνου" στις 20 Απριλίου του 1999.

Γέννημα θρέμμα της Αρτας στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924 είδε το πρώτο φως της ημέρας.
Την πρώτη του εμφάνιση στο Θέατρο την έκανε το 1948 στην κλασική επιθεώρηση "Άνθρωποι, άνθρωποι" του Αλέκου Σακελλάριου στο θέατρο «Μετροπόλιταν», μαζί με τη Σπεράντζα Βρανά στο νούμερο «Το τραμ το τελευταίο».

Στον θίασο τον οποίο απέκτησε το 1959, συμμετείχαν οι μεγάλοι ηθοποιοί Βασίλης Αυλωνίτης και Γεωργία Βασιλειάδου. Συμπορεύτηκαν σε θεατρικές παραστάσεις μέχρι το 1965 με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Θεατράνθρωπος μέχρι το κόκκαλο το 1986 μετέτρεψε σε θέατρο τον κινηματογράφο "Αστορ" που βρισκόταν στην οδό Σταδίου, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε μέχρι και το 1990. 

Στον κινηματογράφο ανάμεσα στις 300 ταινίες που συμμετείχε ως πρωταγωνιστής αλλά και σε δεύτερους ρόλους, δεν ξέρει κανείς ποιά να πρωτοθυμηθεί.
"Το σωφεράκι" του Γιώργου Τζαβέλλα, τον "θησαυρό του μακαρίτη" του Νίκου Τσιφόρου, τον "Κλέαρχο, τη Μαρίνα και τον κοντό, «Την κόμισσα της φάμπρικας» του Ντίμη Δαδήρα, «Τον αισιόδοξο» του Κώστα Καραγιάννη, «Την αρχόντισσα και τον αλήτη» ή «τον γίγαντα της Κυψέλης» (1968); 


Αυθεντικός, σκερτσόζος, ξεχωριστός, απαράμιλλος στις γυναικείες μεταμφιέσεις του, σε κωμικούς ρόλους επί το πλείστον, άλλοτε γίγαντας δύναμης, άλλοτε ο κοντος με το κοφτερό μυαλό, έδωσε δύναμη και αυτοπεποίθηση σε πολλούς κοντούς άνδρες της εποχής του. Αυτό που έμεινε ήταν η έμφαση που έδινε στις ατάκες των ρόλων του, λέγοντας μια φράση δυο φορές και ο μοναδικός και αμίμητος τρόπος που σχημάτιζε στο καντράν του τηλεφώνου τον αριθμό που καλούσε βάσει σεναρίου.
Με τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου ο Νίκος Ρίζος υπήρξε ένα από τα πιο ιδανικά ζευγάρια στον κινηματογράφο, δίνοντας μας απίθανες ερμηνείες και ασυγκράτητα γέλια μέχρι δακρύων. Είναι 9ος στη λίστα με τις συμμετοχές στον Ελληνικό Κινηματογράφο με 118 συμμετοχές.
Και στην τηλεόραση!

Έλαβε μέρος σε τηλεπαιχνίδια όπως στα "Τετράγωνα των Αστέρων' το 1980 στην ΕΡΤ και "το Μπάσκετ των γνώσεων", το 1983 στην ΕΤ2.

Πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά "Ο δρόμος" του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη "Η αίθουσα του θρόνου" στο Mega. 

Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση, μιας και την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς ο Νίκος Ρίζος πέθανε.
Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Έλσα Ρίζου, με την οποία έπαιξε σε πολλές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Απόκτησαν ένα γιο.

Με έμφραγμα του μυοκαρδίου κατέληξε από πνευμονικό οίδημα και στην τελευταία του κατοικία στο Α' νεκροταφείο τον οδήγησε πλήθος κόσμου

Έτσι έφυγε ο "πωλητής" ενός δυσεύρετου αγαθού, που αποτελεί το χρυσάφι της ψυχής: το γέλιο, όπως έλεγε και ο ίδιος!.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...