Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ "ΘΗΣΑΥΡΟΙ" ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΟ "ΠΕΤΡΙΝΟ" ΟΡΡΑΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ  "ΘΗΣΑΥΡΟΙ"  ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
 
Η αρχαία ακρόπολη Όρραον βρίσκεται στο λόφο Καστρί (ύψωμα 345m), στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας,[1] ανάμεσα από τα χωριά Γυμνότοπος Πρέβεζας και Αμμότοπος Άρτας.[2][3] Η οδική προσπέλαση του αρχαιολογικού χώρου γίνεται μέσω του συνοικισμού Καστρί.

Ονομα - Τεκμηρίωση - Ετυμολογία

Το όνομά της πόλης είναι γνωστό από την αρχαία γραπτή παράδοση και από επιγραφικά κείμενα του 4ου και 2ου αιώνα π. Χ. Το Όρραον μελετήθηκε αρχικά από Γερμανούς αρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (1972) και από τον Καθηγητή αρχαιολογίας Σωτήριο Δάκαρη ο οποίος έγραψε: «Ο αρχαίος οικισμός στη θέση Καστρί Γοργόμυλου ταυτίζεται με το Όρραον, με βάση την επιγραφή της Αμβρακίας . Είναι το αυτό με το Horreum που αναφέρει ο Τίτος Λίβιος κατά τις επιχειρήσεις των Ρωμαίων στην Ήπειρο το 168 π.Χ.» [4])( Σωτήριος Δάκαρης, 1965). Μόλις την πενταετία 2000-2005 η ακρόπολη αυτή έγινε επισκέψιμη στο κοινό χάρις στίς εργασίες της ΙΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων [5],[6].
Σύμφωνα με τον ιστορικό Π.Αραβαντινό[7] o οικισμός αυτός στήν Αρχαία Μολοσσία αναφερόταν ως Ωρείον [8]. Συγκεκριμένα, ο Αραβαντινός γράφει: "Ωρείον ήτο πόλις ποτέ της Μολοσσίας, μεσόγειος, κειμένη ίσως πλησίον του Αγίου Γεωργίου, χωρίον της, του Καραβασαρά, περιοχής, όπου ερείπια άξια λόγου σώζονται"[9]. Ο Καραβασαράς ήταν επί Τουρκοκρατίας ο Γοργόμυλος (Καρβασαράς ήταν η Αμφιλοχία, από το Caravan Serai= Πανδοχείον). Ο Γοργόμυλος (Καραβασαράς) ήταν επαρχία (ναχαές, ναχιγιές) της Τουρκικής Διοίκησης Αρτας, μαζί με τους ναχαέδες Κάμπου, Βρύσης, Λάκκας, Τζουμέρκων, και Ραδοβυζίου.[10].
Η ελληνική λέξη Ωρείον, προέρχεται από το ρήμα Ωρεύω, που σημαίνει φροντίζω, μεριμνώ γιά κάποιον. Συνώνυμο είναι επίσης και το ρήμα Ωρέω που σημαίνει Χρονίζω, από το οποίο Ώρος σημαίνει χρόνος, Ώρα είναι η γνωστή μας λέξη και ώρημα είναι το αντικείμενο φροντίδας και επιμέλειας. Συνεπώς το Ωρείον είναι το οίκημα φυλάκων, φυλακείον και αργότερα Φρούριο.[11].
Στα λατινικά ο Τίτος Λίβιος αναφέρει την ακρόπολη του Όρραου ως Horreum (= Αποθήκη οίνου και εμπορευμάτων, σίτου, κλπ) ενώ σήμερα οι αρχαιολόγοι στίς επιγραφές το αναγράφουν ως Orrhaon μεταγράφοντας απλώς την προφορά σε λατινική γραφή. Συνεπώς οι όροι Horreum και Ωρείον ταυτίζονται.[12].[....]

1.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ :=>Αρχαίο Όρραον - Βικιπαίδεια
2. Όρραον: H άγνωστη πέτρινη πόλη της Ηπείρου όπου διασώζονται τα καλύτερα διατηρημένα σπίτια της ελληνικής ...


http://gerontakos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...