Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ: ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ-ΘΡΥΛΟΣ


Πλήρες κείμενο: 001:PDF File / 002:PDF File / 003:PDF File

 *************************************
Όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, το 1918, το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά Βουνά» ήταν το πρώτο διδακτικό βιβλίο στη δημοτική, στην ελληνική εκπαίδευση. Γραμμένο κατόπιν παραγγελίας του υπουργείου Παιδείας επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, εμπνεόταν από τα οράματα της πατριδογνωσίας, της φυσιολατρίας και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που καθιστούσε για πρώτη φορά υποχρεωτική την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα ήταν τα επόμενα χρόνια το βιβλίο να καταργηθεί από τα δημοτικά σχολεία, για να επιστρέψει μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το... 1974.

Είμαι από τα τυχερά παιδιά που διδάχτηκαν «Τα Ψηλά Βουνά» στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του Μεγάλου Χωριού της Τήλου και διπλά τυχερός που μέσα από το βιβλίο αυτό κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω τραγούδια. Μετά λοιπόν από πρόταση της εφημερίδας Δημοκρατία πήρα τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη από το χέρι και τον σεργιάνισα στα μελωδικά τοπία της παιδικής μου ηλικίας. Στις πρώτες, πρώτες μου μελοποιήσεις, που δεν είναι παρά τα ποιήματα από το «θρυλικό» αναγνωστικό της τρίτης δημοτικού, του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Με αίσθημα ευθύνης δουλέψαμε πάνω στο υλικό αυτό, με το οπλοστάσιο των μουσικών μας ιδεών σε πλήρη ετοιμότητα. Τον ευχαριστώ θερμά για την καθοριστική του συμβολή. Ο Μανόλης, του οποίου παρεμπιπτόντως τη γιαγιά από τη Σύμη τη λένε Αστραδενή, ως μαέστρος διηύθυνε το ενόργανο σύνολο νυκτών εγχόρδων Φιόρο του Λεβάντε και ως σολίστας έπαιξε κλασική κιθάρα και λαουτοκίθαρο.

Στο κάλεσμά μου ανταποκρίθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού αλλά ήταν και μια ευκαιρία να συνεργαστώ με νέα παιδιά. Επίσης μαζί μας σε αυτό το ταξίδι συμπορεύονται η ομάδα φωνητικής έκφρασης των μουσικών συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διδασκαλία της Μαρίας Θωίδου και η Παιδική Χορωδία Αχαράβης Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση της Αγάθης Κοσκινά.

Κυκλοφορούμε σήμερα Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 και μαζί με τα δικά μου τραγούδια αποδίδουμε τα ιστορικά «Τσιριτρό» του Γ. Λαμπελέτ και την «Ξανθούλα» του Ν. Μάντζαρου, με προσήλωση στις αυθεντικές παρτιτούρες. Τη δουλειά αυτή αφιερώνω στον αγαπημένο μου δάσκαλο Μανώλη Αλαχιώτη.

Μιχάλης Κουμπιός (Μιχάλης Κουμπιός - Βικιπαίδεια)

Ενόργανο σύνολο νυκτών εγχόρδων «Φιόρο του Λεβάντε»

∆ιεύθυνση ορχήστρας: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Ενορχηστρώσεις και ∆ιεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός, Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Ηχογραφήσεις, Μίξεις, Mastering: SOUND HOUSE STUDIO (Γιώργος Φραγκέλης)

πηγή.
http://gerontakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...