Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Στις Κορφές των Βράχων (Τα Μετέωρα του Κώστα Μπαλάφα)

.
Ο Κώστα Μπαλάφας μάς ξεναγεί στα Μετέωρα την ώρα που αναδύονται από τις ομίχλες του χειμώνα με τα βρεγμένα πλακόστρωτα των μοναστηριών και τις σκιαγμένες ψυχές των ρασοφόρων από τη μεγάλη παραμονή στο μεσοδιάστημα γης και ουρανού.

Μας φέρνει κοντά σε καλόγερους που συζητούν στις ήσυχες και περιποιημένες αυλές των μοναστηριών την ώρα που οι τσομπάνοι οδηγούν τα κοπάδια στα μαντριά και οι γεωργοί φορτωμένοι με αλέτρια και βουκέντρες, αποκαμωμένοι από τη σκληρή δουλειά της γης, γυρίζουν σπίτια τους.... [...]

Σε όλα αυτά τα έργα έχει καταγραφεί το "έπος" - η Οδύσσεια των σωμάτων και των ψυχών - που με την ευαισθησία και την υπομονή του δημιουργού, η μηχανική απεικόνιση δεν τα έχει στερήσει σε τίποτα τη μαγεία των έργων ΤΕΧΝΗΣ.

Κατερίνα Πετρίδου
Από κείμενο που γράφτηκε στα πλαίσια της επιμέλειας έκθεσης των φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα για τα Μετέωρα, στα ΚΒ΄ Δημήτρια (1987, επιμέλεια από τη βραβευμένη φωτογράφο Κατερίνα Πετρίδου)


...........
kostas-balafas.jpg
Ο μεγάλος Έλληνας φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας είναι διάσημος για τις ιστορικές φωτογραφίες του (η ελληνική αντίσταση στην Ήπειρο),  τα πορτρέτα, τη ποίηση του ελληνικού λαού. 
γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη Άρτας (Ήπειρος) σε μια μικρή αγροτική οικογένεια. Ως έφηβος, μετακόμισε στην πρωτεύουσα, όπου βρήκε δουλειά σε ένα γαλακτοκομείο. Συνέχισε τις σπουδές του μέχρι το 1936, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του την Ήπειρο για να γραφτεί στα μαθήματα φωτογραφίας στα Ιωάννινα. Μετά την αποφοίτησή του, ταξίδεψε στην Ιταλία το 1939. 

Kodak Brown είναι η συσκευή που θα τον κερδίσει με τη γοητεία της για την μοναδική ανάλυση για την εποχή στις φωτογραφίες της . 
Αλλά έγινε επαγγελματίας φωτογράφος κατά τύχη, όταν ήταν οπλίτης στην ελληνική Αντίσταση. Η τύχη του χαμογέλασε στα συντρίμμια ενός ιταλικού βομβαρδιστικού, οι χωρικοί  του επέτραψαν να ξεκινήσει το έργο του. Αποτυπώνοντας στον φακό μερικές φωτογραφίες.
  
Το 1942 συνελήφθη στο Μεσολόγγι από τους Ιταλούς, όχι για πράξεις αντίστασης, αλλά «απερίσκεπτος» επειδή  άκουγε BBC και διαβίβαζε τις  είδησεις. Μετά από τρεις μήνες στη φυλακή το 1943 ενώθηκε με τον  ΕΛΑΣ και κρυβόταν  στα βουνά της Ηπείρου, όπου εκεί γίνεται φίλος με τον Λέανδρο Βρανούση. Αναγκάζεται να κρύψει τον εξοπλισμό τουΜερικές από τις φωτογραφίες του (όπως η σύνοψη των Εβραίων στα Ιωάννινα) κατασχέθηκαν  από τους Γερμανούς. 
Από το 1945-1951 εργάστηκε ως διερμηνέας (Αγγλικά-Ελληνικά) με ξένους μηχανικούς σε υποδομές του κράτους. Αυτό του επέτρεψε να βρει το χρόνο για να βοηθήσει τα θύματα του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε μετά  το τέλος του Β “Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. 
στη συνέχεια εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). 
Μετά το Γάμο του αφιερώθηκε αποκλειστικά στη φωτογραφία. 

Σύντομα μπήκε στην τηλεόραση και εργάστηκε  σε εξήντα ταινίες (όπως το  Dodonia 1960).Έχει επίσης διδάξει στο Leica Academy of Photography στην Αθήνα. 
Πέθανε στις 9, Οκτωβρίου του 2011 σε ηλικία 91 ετών, άφησε ένα πλούσιο και πολύτιμο έργο για την ιστορία της Ελλάδα.
Στα Μετέωρα
-Κώστας Μπαλάφας-Μετέωρα-2.jpg
-Κώστας Μπαλάφας-Μετέωρα-3.jpg
-Κώστας Μπαλάφας-Μετέωρα-4.jpg
-Κώστας Μπαλάφας-Meterores-5.jpg
Άγιον Όρος
Μπαλάφας-5.jpg
Η Ήπειρος.
-Κώστας Μπαλάφας-Ηπείρου-1.jpg
-Κώστας Μπαλάφας-Ηπείρου-3.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...