Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Τα Χανιά τη δεκαετία του 1960!

Πώς ήταν τα Χανιά τη δεκαετία του 1960!
Φωτογραφίες από τα Χανιά στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπως τα αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό, ο διάσημος φωτογράφος Γουόλτερ Λάσαλι.

Δημοτική Αγορά, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και άλλες περιοχές, στο κέντρο της πόλης, πριν από πενήντα -και πλέον- χρόνια.

Ο Γουόλτερ Λάσαλι βρέθηκε στα Χανιά ως συντελεστής (υπεύθυνος φωτογραφίας) της ταινίας «Zorba the Greek» (Αλέξης Ζορμπάς), που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Το αποτέλεσμα της δουλειάς του ήταν εξαιρετικό, με αποτέλεσμα το 1964 να τιμηθεί με Όσκαρ για τη φωτογραφία της ταινίας, την οποία, ως γνωστόν, σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παππά.
Ο Λάσαλι εργάσθηκε σε βρετανικές και διεθνείς παραγωγές για 50 χρόνια, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’40 δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε πολλά περιοδικά, για την τέχνη του κινηματογράφου.
Διηύθυνε ένα πλήθος από ντοκιμαντέρ και μικρές σειρές, ενώ έχει δουλέψει πολλές φορές και στην Ελλάδα για Έλληνες δημιουργούς. Συνολικά, έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από πενήντα κινηματογραφικές ταινίες και εκατό ντοκιμαντέρ.
Ο Λάσαλι γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1926 στο Βερολίνο, από το 1939 ζούσε μόνιμα στη Βρετανία και από το 1990, οπότε έπαψε να εργάζεται, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και ζει μόνιμα στον Σταυρό Ακρωτηρίου, στον τόπο, δηλαδή, που γυρίστηκε η βραβευμένη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.
agora2
hania1
hania3
hania4
hania6
hania7
hania8
hania10
hania11
hania14
Πηγή; efimeridaki.gr mantinades.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...