Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Θυμάμαι τα χρόνια που περάσανε...

Τα ψάθινα καπέλα, Λυμπεράκη Μαργαρίτα


{...} Θυμάμαι τα χρόνια που περάσανε σαν να 'τανε μια μέρα, μια στιγμή. Στη βεράντα, τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά απογεύματα, στρώναμε κερασί τραπεζομάντιλο στο μικρό τραπεζάκι. Κι όταν ερχόταν η ώρα να κατέβει ο ήλιος, να δροσίσει, άκουγες τη θεία Τερέζα να κάνει λίγο θόρυβο απάνω στην κάμαρα της, σαν να μετέφερε κανένα έπιπλο, και να κατεβαίνει με το ακανόνιστο εκείνο βήμα της που νόμιζες ακούγοντας το πως ζαλίζεται, πως θα πέσει κάτω από στιγμή σε στιγμή. 

Carl Zewy (1855-1929)
Έβλεπες και τη μητέρα να βγαίνει αθόρυβα μέσα από το σπίτι και να κάθεται στη συνηθισμένη της θέση, εκεί απ' όπου δεν έβλεπε το δασάκι μα τον ανοιχτό χώρο του Τατοΐου. Άφηνε κι ο παππούς τη δουλεία· έπλενε τα χέρια και το πρόσωπο του κι ερχόταν, δροσερός από την κούραση της μέρας, να καθίσει. Έχω ακόμα στ' αυτιά μου τον ήχο της βρύσης του μπάνιου να τρέχει την ίδια στιγμή με το νερό της αμπολής. Ο αέρας ήταν χλιαρός, ο Μαυρούκος κοίταζε το τρεχούμενο νερό, το 'παιρνε για ζωντανό και γάβγιζε, άκουγες, από μακριά φερμένη, τη φωνή της Καπάταινας να φωνάζει τα παιδιά της –«Κώστα, Κούλα, εεε, Μανόλη»- κι η Ροδιά εμφανιζόταν κρατώντας το μεγάλο δίσκο με το τσάι και τα κουλουράκια. Όλα ήταν τέλεια και μελαγχολικά. 
http://www.potheg.gr/ProjectDetails.aspx?Id=931&lan=1

 Μαργαρίτα Λυμπεράκη (1919- 24 Μαΐου 2001)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1945 έζησε για μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι. Έγραψε πεζά και θεατρικά έργα στα ελληνικά και τα γαλλικά. Το μυθιστόρημά της "Τα ψάθινα καπέλα" (1946) διασκευάστηκε για την τηλεόραση. Άλλα έργα της: "Τα δέντρα" (1945), "Η γυναίκα του Κανδαύλη" (1955), "Ο άλλος Αλέξανδρος" (1970), "Το μυστήριο" (1976) κ.ά.
Έγραψε το σενάριο για την πρώτη ταινία του Ν.Κούνδουρου (ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΙΣ ) το 1954 , σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι , μια ταινία σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Πέθανε το 2001 στην Αθήνα. 
 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1_%CE%9B%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...