Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη

Θεσσαλονίκη είσαι μια στον κόσμο δεν είναι άλλη...

...Η παλιά πόλη είναι πάντα μια έκπληξη, όσες φορές και αν την περπατήσεις θα χαθείς στα σοκάκια της, θα ανακαλύψεις κάποιο καινούριο υπέροχο μαγαζάκι με είδη λαϊκής τέχνης και θα πιεις τον καλύτερο ελληνικό καφέ σε κάποια από τις ταράτσες-καφέ με θέα το ωραιότερο για μένα ηλιοβασίλεμα του κόσμου.
Ανηφορίζεις από τον Άγιο Δημήτριο και ξεπηδάει μπροστά σου σαν να είναι βγαλμένη από ταινία του '60, μονοκατοικίες με αυλές και ξύλινα κουφώματα, μυρωδιές από τα λουλούδια και από τις κουζίνες λες και αυτή η μεριά της πόλης δεν εξυχρονίστηκε ποτέ, παππούδες παίζουν τάβλι στις αυλές και οι γιαγιάδες σε κοιτάζουν μήπως και καταλάβουν “ποιανού παιδί είσαι”, πιτσιρίκια με μπάλες τρέχουν πάνω κάτω, μουσικές από τα καφενεδάκια και τις ταβέρνες...κανονική αναδρομή στο παρελθόν. Μόνο που και που κάποιο αυτοκίνητο περνάει και σε επαναφέρει στο σήμερα.
Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη για μένα είναι σαν να κάνω format, φεύγουν όλα τα προβλήματα και οι έγνοιες, αδειάζει το μυαλό μου και ταξιδεύω...
 Από τήν Polina Karampasiadou.(Γέννημα – θρέμα Σαλονικιά)
 http://alternatrips.gr/ru/node/267



Η Άνω Πόλη είναι μαγευτική. Μια πόλη φερμένη από άλλη εποχή. με πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλάκια, βουκαμβίλιες και γιασεμιά και κάτω όλη η πόλη. Από την οδό Θεοτοκοπούλου και το Βυζαντινό Λουτρό και με κατεύθυνση προς τα βόρεια περνάμε μέσα από τα στενά της άνω πόλης θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των σπιτιών της που διατηρήθηκαν ανέπαφα στο πέρασμα των χρόνων. Μετά από λίγη ώρα φτάνουμε στην πλατεία Τερψιθέας στην οποία βρίσκεται ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά είναι ένα οθωμανικό ταφικό μνημείο / μαυσωλείο, το οποίο χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Συνεχίζοντας τον περίπατό μας συναντάμε τον ναό του Οσίου Δαβίδ ή Μονή Λατόμου, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο γιατί αποτελεί τον πρόδρομο των σταυροειδών ναών με τρούλο, οι οποίοι επικράτησαν μετά από πολλούς αιώνες. Κτίστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα. Ανεβαίνοντας και περνώντας μέσα από τα καλντερίμια της άνω πόλης συναντάμε μια μικρη πλατεια, την πλατεία Βασίλη Τσιτσάνη. Φτάνοντας στην οδό Επταπυργίου κοντά στη Μονή Βλατάδων συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς τα δυτικά έως την πορτάρα της οδού Παλαμίδου.
Στα πλαίσια του OPEN HOUSE 2015 οι Σχεδιαστές Δομικών Έργων και Εσωτερικών Χώρων του 8ου ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν κτίρια της Άνω Πόλης. Στη συνέχεια ερεύνησαν την Ιστορία και την Αρχιτεκτονική της, καθώς και την αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...