Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Ουμβέρτος Σ. Αργυρός

Είναι ο ζωγράφος για τον οποίο η χαρά του φωτός φθάνει στή μέθη, μιά μέθη διημιουργική, που μας καθηλώνει στό γύρω μας φυσικό θαύμα,  τονίζοντας κατα προτίμησι, το θέλγητρο των πραγμάτων, εκεί που τα βρίσκει ο ζωγράφος, που βλέπει εξαίσια οράματα, καί, με την υποβλητική του ζωγραφική, μας δίνει μια γοητευτική αλήθεια, ατμόσφαιρες, ώρες τοπίων , κορμιά γυναικών στον ήλιο, η στην ήρεμη ατμόσφαιρα ενός εσωτερικού.[...]

Δ.Α.Κοκκινός. Απρίλιος 1933 ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ (τευχ. 151)


Αργυρός Ουμβέρτος-Ο Ναός του Απόλλωνα των Δελφών 2


 Ουμβέρτος Σ. Αργυρός (Καβάλα, 1882 ή 1884 – Αθήνα, 1963) ήταν έλληνας ζωγράφος, ένας από τους πλέον όψιμους εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου».
Αργυρός Ουμβέρτος-Νησιώτικο τοπίο
 Οι γονείς του κατάγονταν από την Νιγρίτα, ενώ o ίδιος γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα. 
Αργυρός Ουμβέρτος-Καμμμένα Βούρλα με θέα
 Αποφοίτησε από την Σχολή με άριστα το 1904.Το 1929 διορίστηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, και αργότερα διετέλεσε υποδιευθυντής και τρεις φορές διευθυντής της. 
Αργυρός Ουμβέρτος-Τοπίο με εκκλησία
Στο εργαστήριό του, μαθήτευσαν πολλοί μετέπειτα μεγάλοι έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Φώτης Ζαχαρίου, ο χαράκτης Τηλέμαχος Κάνθος, ο γλύπτης Χρήστος Καπράλος, οι ζωγράφοι Γιώργος Μανουσάκης, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Σπυρόπουλος, κ.ά.Πήρε μέρος σε επίσημες ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες πινακοθήκες.
Αργυρός Ουμβέρτος-Άποψη της ρόδου

Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, έλαβε εντολή από την κυβέρνηση Μεταξά να πάει στο μέτωπο ως επίσημος πολεμικός εικονογράφος, μαζί με τον γλύπτη Φ. Ροκ. Από την επίσκεψή του στο μέτωπο, δημιούργησε 32 πίνακες που απεικονίζουν το Έπος του ’40 και που σήμερα στολίζουν το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.
Αργυρός Ουμβέρτος-Πορεία προς το μέτωπο
Το 1952, η Ακαδημία Αθηνών τού απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 1959 τον εξέλεξε τακτικό της μέλος. Πέθανε στην Αθήνα τέσσερα χρόνια μετά (1963)

https://paletaart.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...