Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Εικόνες από την Ελλάδα κατά τον 2ο Π.Π.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Ο Μεταξάς έχει ήδη πει το ιστορικό "ΌΧΙ" στις αξιώσεις των Ιταλών και οι Έλληνες καλούνται στα όπλα. Η χώρα μας μπαίνει στη περιπέτεια του 2ου Π.Π. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η Ελλάδα θα αποδειχθεί επικίνδυνος αντίπαλος και μέσα σε έξι μήνες ο Μουσολίνι θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Η πολεμική του μηχανή θα γονατίσει μπροστά στα ελληνικά στρατεύματα. Τον Ιταλό δικτάτορα ήρθε να σώσει η σύμμαχος Γερμανία, με τον Χίτλερ να επιτίθεται κατά της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1941. Η χώρα μας θα συνθηκολογήσει και θα μπει στη μαύρη περίοδο της κατοχής για τα επόμενα 3.5 χρόνια.

Aπρίλιος 1941. Έλληνες στρατιώτες μετά τη συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς. Οι ηρωικοί νικητές του ελληνοιταλικού πολέμου, περνάνε στο στρατόπεδο των ηττημένων ενώ, χάρη στον πανίσχυρο Χίτλερ, η πραγματικά ηττημένη Ιταλία εμφανίζεται ως θριαμβευτής. Το έπος του '40, όμως, έχει ήδη γραφτεί με χρυσά γράμματα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και  της Ευρώπης.



Αθήνα, Μάιος 1941. Οι Γερμανοί μπήκαν στη πρωτεύουσα στις 27 Απριλίου εκείνης της χρονιάς. Η παράδοση της πόλης έγινε σε ένα καφενείο στη λεωφόρο Κηφισίας, στους Αμπελοκήπους. Η δύσκολη περίοδος της κατοχής μόλις ξεκινούσε. 

Εικόνα από την Ομόνοια το 1941, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. 

Σκυθρωπά πρόσωπα στην άδεια ψαραγορά της Αθήνας, το 1941. Η οικονομική αφαίμαξη από τις δυνάμεις κατοχής και η επίταξη τροφίμων και άλλων αγαθών, οδήγησε στο δραματικό χειμώνα του 1941-1942, με τη πείνα να θερίζει τους κατοίκους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων αστικών -κυρίως- κέντρων. 

Καλλιθέα 1943.

Γερμανικά άρματα (Panzer) στο Θησείο, τον Ιούνιο του 1943.

Γερμανικά άρματα μάχης στη Θεσσαλονίκη, επίσης το 1943.

Κόρινθος 1941. Γερμανός υπαξιωματικός δίπλα σε κατασχεθέντα όπλα του Ελληνικού Στρατού. Μαζί του, δύο Έλληνες αξιωματικοί, αιχμάλωτοι. 

Μοτοσυκλέτες του Γερμανικού Στρατού στις Κονίστρες της Εύβοιας, γύρω στο 1944.


Γερμανοί στρατιώτες σε αναμνηστική φωτογραφία, με φόντο τα προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου (άγνωστη η ακριβής χρονολογία). 

Βούλγαροι στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη κατά τον 2ο Π.Π.

Η πρεσβεία της Γερμανίας στο μέγαρο Πεσμαζόγλου, επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας, γύρω στο 1942.

Κατοχή στην Ομόνοια, με τα ξύλινα καροτσάκια μεταφοράς παραταγμένα δίπλα στο πεζοδρόμιο. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...