Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Λουτράκι, η Φυσική Ιαματική Πηγή, καί ο Άγιος Αντρέας.

 Μιά περιοχή που ζωντανεύουν οι μνήμες του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του χθές και του σήμερα.


Σήμα-κατατεθέν το κυκλικό οικοδόμημα της πόλης, ολοκληρώθηκε το 1934 με αρχιτέκτονα τον διάσημο της εποχής Δημήτρη Πικιώνη, τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και τα περίφημα ψηφιδωτά από τον Στέφανο Ξενόπουλο.

Ο ναός του Αγ.Ανδρέα  κτίστηκε τον 14ον μ.Χ. αιώνα από τόν αυτοκράτορα Ιωάννη Κατακουζηνό
 «Στη βάση του ιερού ναού ανέβλυζε το ιαματικό νερό εκεί που λειτουργούσε γιά πολλά χρόνια η πηγή Οικονόμου, και όπως είναι σήμερα μετά την δύσκολη συντήρηση και αποκατάσταση του».


Το Λουτράκι, η παραδοσιακή λουτρόπολη  Καθημερινή 03.09.2003
[...] Εμείς θυμόμαστε τα καλοκαίρια στις δεκαετίες του '50 και '60, σε οικογενειακές διακοπές, που τις γλύκαιναν καρυδόπιτες και Κοπεγχάγη του «Καζινό» Ταμπόση, τη βόλτα, πρωί και απόγευμα, στην παραλία από την «Παλμύρα», μπροστά από το «Αχίλλειον», την «Ακτή» - όπου τα καλοκαίρια η αστική Αθήνα χόρευε με την Ορχήστρα Χρήστου Μουραμπά από βαλς ώς ρούμπα-σάμπα. Οι παραθεριστές πήγαιναν για «το νερό Λουτρακίου» από την Ιαματική Πηγή και για το επιτραπέζιο Νερό Καραντάνη. Σήμερα, το νερό Λουτρακίου είναι σπίτι μας, ένα από τα εμφιαλωμένα που μπήκαν στη ζωή και στο ψυγείο μας. Τα ξενοδοχεία «Βασιλικόν», με δίπλα το εστιατόριο «Τα Ρεπάκια», το «Παλλάς» και το «Καρέλλειον», με μπαλκόνια και βεράντες πάνω στη θάλασσα, που μάζευαν κόσμο τα βράδια. Ηταν και η αμαξάδα ώς ψηλά στον Αη-Γιώργη, το μπάνιο στα Πευκάκια, αλλά και στη στρωμένη με βότσαλα ακτή Λουτρακίου, με καθαρά πάντα νερά, δίπλα στα ξενοδοχεία. Και τα παιδιά είχαν παραστάσεις Καραγκιόζη με τον Καρεκλά στην πλατεία και σινεμά στο «Μον Ρεπό»...
[...]  Ζει το Λουτράκι; «Ζει», λέει η Τζέννυ Πετράκη,πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγιος Ανδρέας» Παραθεριστών Λουτρακίου. και την πιστεύουμε!
Εικόνες από το Λουτράκι μιας άλλής εποχής, με τα φυσικά ιαματικά λουτρά, την Κρατική πηγή, την πηγή Καραντάνη, και Οικονόμου, με το φημισμένο πόσιμο ιαματικό νερό Λουτρακίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...