Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Αθήνα του 1800 –Μια έκθεση που θα καθηλώσει τους σύγχρονους Ελληνες

Με αφετηρία την πρώτη φωτογραφική λήψη που έγινε στην Ελλάδα το 1839 ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένα πανόραμα φωτογραφικών και τρισδιάστατων παρουσιάσεων με εκτυπώσεις του 1900. 
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του εγκαινιάζοντας ένα πανόραμα δράσεων.
Στο πλαίσιο τους η έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια. Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας» φωτογραφίας.


Δημήτριος Κωνσταντίνου: Διακρίνεται η σκήτη του στυλίτη μοναχού! και στα δεξιά ο μύλος του Μετς σε πλήρη λειτουργία, 1865 (Συλλογή Pierre de Girord / Kallimages, Παρίσι)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει σε μια πλούσια έκθεση την εξέλιξη της φωτογραφικής απεικόνισης της ανθρώπινης παρουσίας στα υπέροχα ερείπια των Αθηνών, από το 19ο, έως τα μέσα του 20ού αιώνα.
Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον ιστορικό φωτογραφίας, Χάρη Γιακουμή.
Τα επιλεγμένα έργα προβάλλουν όψεις του πρώιμου αστικού τοπίου, της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης και τις μαγικές εκείνες στιγμές, που η ταχύτητα του φωτογραφικής λήψης ήταν βραδύτερη από την κίνηση της ζωής, μετατρέποντας τις ζωντανές φιγούρες σε σκιές του χρόνου.


Φωτογραφία ανώνυμου: Η φωτογράφος της Ακρόπολης, 15 Απριλίου 1911

Fred Boissonnas: Βοσκός με το κοπάδι του με φόντο την Ακρόπολη, 1903
Με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση το μουσείο οργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που περιγράφουν διαφορετικές πτυχές των όψεων της Αθήνας.
Εκδηλώσεις που φωτίζουν την ιστορία και την προσφορά του σε ποικίλους τομείς της ζωής της χώρας και της αφήγησης του αεικίνητου χρόνου. 

Εγκαίνια: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου (18:00)
Διάρκεια: έως  8 Μαΐου
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...