Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 YesIdo_ksoklisia18
Τα συναντάμε σκαρφαλωμένα στα πιο δύσβατα βουνά, σε κρυφά μονοπάτια, στις άκρες των βράχων της θάλασσας. Άλλοτε στέκονται μόνα τους σε πολύ ψηλά σημεία , για να μας χαιρετίσουν και να μας συντροφέψουν στο μακρύ μας ταξίδι.
YesIdo_ksoklisia7
Φολέγανδρος: Παναγία της Κοιμήσεως

Κάποια από αυτά αγναντεύουν το πέλαγος ή παίζουνε κρυφτό με τις φυλλωσιές των δέντρων.
YesIdo_ksoklisia10
Χίος: Άγιος Ισίδωρος


Η Ελλάδα είναι γεμάτη από μικρά παράξενα εκλησσάκια, που τις περισσότερες φορές μένουν κρυφά στα μάτια του επισκέπτη, που συνήθως προτιμά να επισκέπτεται τοποθεσίες και αξιοθέατα που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.

 
Αρκαδία: Αγ. Θεοδώρα

Τα ξωκλήσια μας αμέτρητα και διάσπαρτα σε όλη την ύπαιθρο, ερημικά και υπερήφανα, αφιερωμένα στους αγίους μας, στέκονται μάρτυρες της θρησκευτικής μας παράδοσης και του πολιτισμού μας.


YesIdo_ksoklisia13
Αμοργός: Παναγία Χαζοβιώτισσα


Ξωκλήσια μικρά, ολόλευκα, πάνω σε βράχους, κοντά στη θάλασσα ή κρυμμένα σε δύσβατα μονοπάτια μιλούν ψιθυριστά με το κύμα, τον αέρα, τ' αγριολούλουδα και αναδύουν μυρωδιές από μυρτιές και σχίνα.
YesIdo_ksoklisia20
Σίφνος: Παναγιά Χρυσοπηγή

Στέκουν εκεί αφιερωμένα στους αγίους μας, μοναχικά και γαλήνια για να μας ηρεμήσουν.
Κάθε φορά που θα πάω στην εξοχή, ψάχνω να βρω ένα ξωκλήσι. Αγαλλιάζει η ψυχή μου μπαίνοντας μέσα για να ανάψω ένα κερί και να προσευχηθώ.

  YesIdo_ksoklisia18
Μήλος: Παναγιά Τουρλιανή


Μακριά από το θόρυβο και την πολυκοσμία, χτισμένα από ανώνυμους πιστούς, χωρίς σχέδια και άδειες πολεοδομίας. Μας χαρίζουν μια λαϊκή και ανώνυμη αρχιτεκτονική ταιριασμένη με το ελληνικό τοπίο, το μεσογειακό φως και τη θρησκευτική μας κληρονομιά.
 
 


Πλινθόκτιστα και ασπρισμένα, καμαροσκέπαστα και κεραμιδένια. Μας εντυπωσιάζει ο λιτός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν τα υλικά οι αυτοδίδακτοι αυτοί αρχιτέκτονες.

Ιθάκη: Άγ.Νικόλαος

Όσο για το εσωτερικό του εξωκλησιού, όλα μοιάζουν να είναι ανέγγιχτα. Λίγα στασίδια παλιά και σκόρπιες εικόνες αγίων που αν και κακόγουστες δε σε ενοχλούν γιατί είναι φτιαγμένες με το χέρι της ψυχής των πιστών.

Σίφνος: Των επτά μαρτύρων

Το τέμπλο είναι ξύλινο, σκέτο, χωρίς ιδιαίτερα σκαλίσματα. Τα καντήλια είναι αναμμένα και μοσχοβολάει το λιβάνι όλα είναι ταπεινά, όλα παρηγορητικά.


Ας είναι καλά όλοι εκείνοι που περιποιούνται ακούραστα τα ξωκλήσια μας , όλοι εκείνοι οι ανώνυμοι που τα νοιάζονται και τα λειτουργούν πάντα με ευλάβεια.


πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...