Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Έλληνες Ζωγράφοι: Κώστας Μαλάμος. (Αλεξάνδρεια, 1913 –20 Μαρτίου 2007)

Μοναστηράκι - Πλατεία Αβησσυνίας,  Κώστας Μαλάμος.     (αρχείο ΣΗΜΑΝΤΡΟΝ)
O Κώστας Μαλάμος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα (1932-1937) και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 'Εχει επίσης φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε εκκλησίες, δημόσια κτίρια κ.ά. Δίδαξε στο Κολλεγιο Αθηνών και την σχολή Βακαλό. Το 1960 ίδρυσε την Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης στα Ιωάννινα.Το 1972 τιμήθηκε στην Αθήνα με το Β' Κρατικό Βραβείο Ζωγραφικης και το 1994 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Κώστας Μαλάμος έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σε μια μονοκατοικία με κήπο στο Λυκαβητό.
Το ατελιέ του κόσμος μαγικός. Πινέλα, καβαλέτα, καμβάδες και το χρώμα της μπογιάς να αναδύει μαγευτικά από κάθε γωνιά. Επιβλητικά τελάρα με μισοτελειωμένα έργα που περίμεναν τον δημιουργό να τους δώσει υπόσταση και ζωή. Η εσωτερική σκάλα που οδηγούσε από το σπίτι στο ατελιέ δρόμος μυστικός. Δέκα σκαλοπάτια που σε οδηγούσαν σε αυτό τον κρυμμένο κήπο των χρωμάτων.
Τα νεοκλασικά σπίτια του Μαλάμου κρύβουν μέσα τους μια ολόκληρη εποχή.
Ιδιαίτερη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιάννενα. Απόδειξη οι προσπάθειες του για την δημιουργία της Πινακοθήκης των Ιωαννίνων.
Ο Κώστας Μαλάμος έφυγε από κοντά μας τον Μάρτιο του 2007.(Πηγή-κείμενο,.argo-gallery.gr
Απο την έκθεση Ζωγραφικής του Κώστα Μαλάμου-Ιωάννα Μητσέα με θέμα "Τα εκατό χρόνια" γιά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ηπειρώτη ζωγράφου Κώστα Μαλάμου.Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία είχε συνοδοιπόρο την σύντροφό του και σπουδαία ζωγράφο Ιωάννα Μητσέα-Μαλάμου. Πορεύτηκαν με σεμνότητα, πηγαία δημιουργία, συνεχή αναζήτηση και συνεπή εικαστική διατύπωση πηγή artandlife.gr ΕΔΩ.

Μαλάμος Κώστας-Parga, 1971-72 paletaart.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...