Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Μονή Βροντησίου

ΖΑΡΟΣ - Mονή Βροντησίου ,1939
Η μονή Βροντησίου είναι ένα από τα πλέον φημισμένα και σημαντικά μοναστήρια της Κρήτης που υπήρξε αξιόλογο κέντρο γραμμάτων και τεχνών κατά την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι οι μορφές των λογίων, των καλλιτεχνών και των σεβάσμιων μοναχών της μονής Βροντησίου, κατά τους τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας, σφράγισαν με την παρουσία τους την εποχή τους.

Βροντήσι, σημαντικό μοναστήρι στη περιοχή του Ζαρού
Η μονή Βροντησίου βρίσκεται στη νότια πλαγιά του Ψηλορείτη, λίγο βορειοδυτικά από το χωριό Ζαρός και απέχει περίπου 50 χλμ από το Ηράκλειο. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη χρονολογία ή τους ιδρυτές της, πιθανότατα ιδρύθηκε κατά την Β' Βυζαντινή περίοδο.
Γνωρίζει την μεγάλη ακμή της κατά την ενετική περίοδο και αρχίζει να παρακμάζει μετά από την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους το 1669. Ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των Κρητικών επαναστάσεων δέχεται πολλές φορές την καταστρεπτική μανία των Τούρκων.
Παρά το γεγονός ότι τα κτίρια της μονής είναι κατεστραμμένα κατά το μεγαλύτερο τους μέρος, διακρίνονται ακόμα τα φρουριακού τύπου χαρακτηριστικά, με τον δίκλιτο ναό στο κέντρο να είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο και τον Απόστολο Θωμά.
Έξω από το μοναστήρι, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια βλέπουμε ένα από τα πιο αξιόλογα γλυπτά έργα της Κρητικής υπαίθρου που βρίσκεται εκεί για να θυμίζει την περίοδο ακμής του μοναστηριού. Πρόκειται για μία ανάγλυφη κρήνη, όπου το νερό τρέχει από τα στόματα τριών λεόντων, ενώ η ανάγλυφη παράσταση συμπληρώνεται με την απεικόνιση των πρωτόπλαστων Αδάμ και Εύας
Η είσοδος της μονής είναι καινούργια αλλά διακρίνονται τα ίχνη του παλιού επιβλητικού διαβατικού, το δε κωδωνοστάσιο είναι ανεξάρτητο από το ναό, σύμφωνα με τα καθολικά πρότυπα της περιόδου που χτίστηκε.
 Οι καταστροφές που δέχτηκε το μοναστήρι ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα ήταν μοιραίες για έναν τεράστιο αριθμό κειμηλίων. Σήμερα απομένουν μόνο κάποια ίχνη που μαρτυρούν την πολιτισμική ακμή ενός από τα σημαντικότερα κέντρα της Κρητικής Αναγέννησης.
πηγή  destinationcrete.gr 
 Ένα οδοιπορικό βίντεο Ξεκίνημα από την ιστορική Ιερά Μονή Βροντησίου. Πεζοπορώτας σε αγροτικούς δρόμους,μονοπάτια και ανάμεσα σε ελαιόδεντρα με θέα τον καταπράσινο κάμπο της Μεσσαράς και το γαλάζιο Λυβικό Πέλαγος φθάνουμε στον Άγιο Νικόλαο. Ακολουθώντας μονοπάτι φθάνουμε στην τεχνητή λίμνη Βότομος στο Ζαρό, όπου και κάνουμε την πρώτη μας στάση. Συνεχίζουμε από μονοπάτι ανατολικά της λίμνης και περνώντας βόρεια από τη Νύβριτο συναντάμε μονοπάτι στην Κακιά Σκάλα ,το οποίο μας οδηγεί στην τοποθεσία Φουντάνα στη Γέργερη. Το λεωφορείο μας μεταφέρει στην τεχνητή λίμνη της Γέργερης...
 

Μονή Βροντησίου - Λίμνη Ζαρού - Νίβρυτος - Λίμνη Γέργερης from Pezoporikos Omilos on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...